Mire figyeljünk a hőtranszfer-prés kiválasztásakor?
A szublimációs technológia a grafikák ruházati elemekre, táskákra vagy reklámkütyükre történő átvitelének egyik egyszerűbb módja. Ahhoz azonban, hogy a nyomatot nagyfokú tartósság és mély színtelítettség jellemezze, egy jó minőségű hőtranszfer-prés megvásárlása mellett kell dönteni. Mi ez a berendezés, és milyen tényezőket kell figyelembe vennünk a kiválasztása során? Súgunk.


Hőtranszfer-prés – mi ez?
A hőtranszfer-prés egy professzionális készülék, amely grafikák átvitelére szolgál szublimációból, lézernyomtatási papírról vagy flex és flock fóliáról a kiválasztott anyagra, pl. sapkára, pólóra vagy bögrére. A felszerelést gyakran nevezik szublimációs présnek is, mivel hőt használ a színezőanyagok átviteléhez a hordozó anyagra.
Hogyan válasszunk hőtranszfer-prést?
A hőtranszfer-prés megvásárlása előtt elsősorban a rendeltetését kell végiggondolni. Ez különösen fontos, mivel megkönnyíti a megfelelő méretű munkalap megválasztását is. A berendezések egy része nagy és lapos felületekhez készül, olyanokhoz, mint a kirakók (puzzle-k), pólók és más ruházati elemek. Más prések ugyanakkor kisebb nyomatok készítéséhez fognak megfelelni szabálytalan alakú anyagokon, mint amilyenek pl. a tollak, bögrék vagy csészék. Ezen felül a piacon hozzáférhetők olyan hőtranszfer-prések is, amelyek egyesítik ezt a két funkciót, és amelyek a nyomatok teljes körének bármilyen tárgyakra történő elkészítését kínáló cégeknél válnak be.

A megfelelő hőtranszfer-prés megválasztása során érdemes azt is észben tartani, hogy választásunk fő kritériuma nem az ár kellene legyen. Gyakran előfordul ugyanis, hogy az olcsóbb berendezések nem fognak megfelelni a készített nyomatok minősége terén támasztott elvárásainknak. Érdemes azon is elgondolkodni, mennyire intenzív üzemeltetést tervezünk. Ha csak időnként fogunk nyomatokat készíteni, akkor érdemes egy olcsóbb berendezés beszerzését megfontolni.
Kézi, elektromos, vagy talán automata – milyen hőtranszfer-prés legyen?
Hőtranszfer-préseket számos gyártó készít, az egyes modellek pedig a munkalapok méreteit, valamint tömegüket és kinézetüket, illetve a felhasznált technológiai megoldásokat tekintve is különböznek egymástól. A piacon egyaránt találkozhatunk kézzel kezelendő présekkel, amelyeket magunknak kell működés közben kinyitnunk és becsuknunk, valamint elektromos vagy automata présekkel, amelyek számos beépített könnyebbséggel rendelkeznek.

A kézi működtetést igénylő hőtranszfer-prés egyértelműen a legolcsóbb megoldás, amely jól beválik viszonylag nem nagy volumenű megbízások esetében. A berendezés kézi nyitása és csukása viszont túl megterhelő és időigényes lehet nagy megrendelések teljesítése esetén. Az ilyen típusú prések ugyanakkor széles hőmérsékleti tartományban állíthatók be, aminek köszönhetően gond nélkül készíthetünk velük nyomatokat szublimációról, lézernyomtatáshoz való papírról, valamint flex és flock fóliáról egyaránt.

Az elektromos hőtranszfer-prések jó választásnak bizonyulnak lapos felületekre, nagy volumenben történő nyomatkészítési megbízásoknál. A tetszés szerinti hőmérséklettartomány-beállítás lehetősége révén gond nélkül készíthetünk velük nyomatokat kirakókra (puzzle-kra), táskákra vagy pólókra. Az automata prések előnye a kivételesen könnyű kezelés, amelyhez nem szükséges semmilyen szaktudás. A berendezés minden beállítását egy speciális vezérlő végzi el, amely kikapcsolja a fűtőbetétet, amikor a prés eléri a célzott hőmérsékletet. A hőtranszfer-prések lapjait emellett teflon kell borítsa, ami megelőzi az anyagok hozzájuk tapadását, a nyomatok tönkremenetelét és szennyeződések keletkezését.

Mielőtt termikus transzferprést vásárolna, először vegye figyelembe annak célját, azaz azt a választékot, amelyen a nyomatokat készítik. Ez különösen fontos, mivel megkönnyíti a munkalap megfelelő méretének és alakjának kiválasztását.
Néhány készüléket nagy és lapos felületekre terveztek. Válasszon lapos prést, ha nyomtatni szeretne:
    • alátétek,
    • rejtvények,
    • Pólók, pulóverek, lapos ruhadarabok.

A lapos prések elsősorban a lemezek méretében különböznek egymástól. Ügyeljen a lemez hosszára és szélességére a hőátadó sajtóban, hogy a nyomtatáshoz szükséges anyag elférjen rajta.
A szabálytalanabb formákhoz a megfelelően adaptált lemezekkel ellátott préseket, azaz munkaterületeket kell használni. Ívesek, hogy megfelelően illeszkedjenek a termékhez, gyakran kisebb méretűek. Vannak olyan prések, amelyek munkaterületekkel nyomtathatnak:


    • toll,
    • csészék,
    • csészék,
    • labdák stb.

Az utóbbi típusú présnek megfelelő fogantyúi vannak a munkaterületen, amelyek a labdát a helyükön tartják, miközben a nyomtatást átviszik a felületre.
Ha sík és ívelt termékekre is nyomtat, válasszon 2 az 1 -ben termikus transzferprést. Ezek a hőátviteli prések kombinálják mindkét funkciót, amelyek működni fognak olyan vállalatoknál, amelyek bármilyen nyomaton teljes nyomatot kínálnak. Lapos munkaterülettel rendelkeznek az egyszerű anyagokhoz, és lehetővé teszik a lekerekített elemekre történő nyomtatást. Érdemes figyelni arra is, hogy a munkaterületet teflon borítja -e - ez megakadályozza, hogy az anyag megtapadjon, megsemmisítse a nyomatokat vagy szennyeződést okozzon.
A megfelelő hőátadó prés kiválasztásakor érdemes arra is emlékezni, hogy választásunk fő kritériuma ne az ár legyen. Előfordulhat, hogy az olcsóbb készülékek nem felelnek meg a nyomtatás minőségével kapcsolatos elvárásainknak. Érdemes megfontolni azt is, hogy milyen intenzíven fogják használni a készüléket. Ha csak időnként szeretne nyomtatni, akkor fontolja meg egy olcsóbb eszköz vásárlását.