A 6 leggyakoribb gond a szublimációs nyomtatással. Hogyan előzzük meg őket?
A szublimáció az egyik legnépszerűbb nyomtatási technika, amely hőt használ a festékanyagok átviteléhez a hordozóanyagra. Ez a folyamat egy aránylag könnyen elsajátítható nyomdászi fogás, ugyanakkor a nyomat végleges kinézetére számos tényező van kihatással, amelyeknek a kezdő nyomdászok egy része nincs tudatában. Különös figyelmet kell fordítani a hőmérsékletre, a nyomat készítésének időtartamára, és a nedvességre is. Mi akadálya lehet még az ideális szublimációs nyomat elkészítésének? Súgunk.


Apró kék foltok a szöveten
A gyártási folyamat közben nem egy alkalommal a szöveten apró rostdarabkák maradnak. Szabad szemmel nem látjuk őket, ugyanakkor a szublimációs nyomat készítése során, a magas hőmérséklet hatására a sapka, ing vagy másmilyen szövetdarab felületén apró, kék foltok jelennek meg. A nyomdászok az okot ilyenkor gyakran a berendezésben vagy magában a nyomtatási technikában keresik. Ugyanakkor kiderül, hogy a nyomat elkészítése előtt, bármilyen ruhadarabról legyen is szó, elegendő megtisztítani a szövetet egy a szennyeződéseket megkötő ragacsos ruhatisztító hengerrel.

Probléma a színek megismételhetőségének fenntartásával
Nagyon gyakran előfordul, hogy egy szublimációs nyomtatási sorozat készítése során ruhaneműkre vagy reklámanyagokra, az egyes darabok tekintetében a színek különböznek egymástól. Ezt a gondot okozhatja maga a nyomtató műszaki állapota, de a nyomtatási színezőanyagok egyes tételeinek árnyalatai közti eltérés, vagy azoknak eltérő időjárási körülmények közt történő felhasználása is. Érdemes megjegyezni, hogy különböző hőmérsékleteken változik a szublimációs tinták sűrűsége – minél hűvösebb van, annál sűrűbbé válik a tinta. Ez jelentős hatással van a nyomtatófejből távozó színezőanyag mennyiségére, amely a szublimációs papíron marad. Az effajta gondok elkerülése érdekében a nyomtatót állandó hőmérsékleten, változatlan levegő páratartalom mellett kell elhelyezni és üzemeltetni, a teljes sorozatot azonos körülmények közt készítve el.

Félrecsúszott nyomat
A deformálódott vagy életlen nyomatokat és kontúrokat gyakran a mintát tartalmazó matrica elmozdulása okozza a nyomtatott felületen, a hőprés kinyitása közben. E kevéssé bonyolult probléma megoldásának legegyszerűbb módja a matrica hozzáragasztása a nyomattal ellátandó anyaghoz, mégpedig hőálló ragasztószalag segítségével. Egy másik módszer a szövet lepermetezése egy spray formájú speciális ragasztóval, még a matrica felhelyezése előtt. Ez megelőzi az elcsúszásokat, amelyek a kép elmosódásának leggyakoribb okozói.

A szövet elszíneződése a nyomtatás közben
A szublimációs nyomtatók pólókra vagy más szövetekre való nyomtatáshoz történő használata során előfordul, hogy a fehér anyagok megsárgulnak a nyomat körül, a színeseknek pedig kicsit megváltozik az árnyalatuk. Ennek elkerülése érdekében a fehér anyagok esetében 10°C-kal csökkenteni kell a hőmérsékletet, a színes szöveteknél pedig a prés nyomóerejét kell csökkenteni. Emlékezzünk rá, hogy a berendezések gyári beállításai nem mindig teljesen pontosak, ezért időnként újra kell őket kalibrálni. Az is gyakran előfordul, különösen a melírozott árnyalatoknál, hogy a szín rögtön a kihűlés után visszatér eredeti árnyalataihoz, ezért nem szabad emiatt túl korán aggódni.

Túl halvány vagy túl sötét nyomat
A nyomat világosságára alapvető hatással a használt hőmérséklet van. Ha a hőmérséklet túl alacsonynak bizonyul, a nyomatkészítés ideje pedig túl rövid, a végső eredmény haloványnak és fakónak bizonyulhat. Az alacsony hőmérséklet következtében a szublimációs tinta túl lassan kerül légnemű állapotba, és túl kevés jut el belőle a polimerrétegbe.

Ellenkező esetben, ha a hőmérséklet túl magasnak bizonyul, a nyomat túlmelegedése következik be, ami sötét színekben ölt testet. A barna árnyalatokba nemegyszer fekete szín vegyül, rosszabb esetekben pedig akár a polimer károsodása is előfordul, amely teljesen mattá válhat és leválhat a nyomattal ellátni kívánt tárgyról. Előfordulhat az anyag sárgulása is, amiről az előző alpontban is említést tettünk. Mindezekre figyelemmel a hőmérséklet megfelelő megválasztása kulcsfontosságú elem a szublimációs nyomtatás folyamatában.

A kép szétfolyása és a színek kifakulása
A kép szétfolyását és kontúrvesztését, valamint a színek fakulását a szövet túl nagy nedvességtartalma okozhatja a nyomtatás során. Oda kell figyelni arra, hogy a nem megfelelően tárolt anyagok nedvességet szívhatnak magukba a környezetükből. A nyomtatáskor fellépő gondok elkerülése érdekében érdemes az előkészített anyagokat 5-10 másodpercig kivasalni a hőpréssel. Ez lehetővé teszi a felesleges nedvesség eltávolítását a szövetből, ennek köszönhetően pedig a nyomtatási folyamat fennmaradó része tervszerűen alakulhat.