Nyomatok szublimációs technologiával – milyen anyagok szükségesek?
A szublimációs nyomtatás egy a szublimáció, vagyis a szilárdból egyből légnemű halmazállapotba (a folyékony fázis kihagyásával) történő átalakulás jelenségét felhasználó technológia. Az e technológiával készült nyomat először speciális tinták segítségével hőtranszfer-papírra vagy speciális szublimációs fóliára kerül átvitelre, majd magas nyomás és hőmérséklet hatására kerül továbbvitelre előzetesen poliészter lakkal lefedett tárgyakra, vagy poliészterből készült anyagokra, mint pl. pólókra vagy melegítő felsőkre. E módszerrel készíthetők nyomatok műanyag bögrékre vagy palackokra, szövetekre vagy fémlapokra. Ez a fajta nyomtatás a leggyakrabban a reklámágazatban, a különféle reklámkütyük gyártásakor kerül felhasználásra. Nézz utána, mi szükséges a szublimációs technológiával történő nyomtatáshoz.

Hőtranszfer-prés
A hőtranszfer-prés a szublimációs nyomatok készítésének alapvető eszköze. A préseket lapos felületre (pl. pólókra, ruhára, táskákra, kirakós puzzle-kra vagy fémlemezekre) történő nyomtatáshoz, illetve ívelt felületekre, pl. bögrékre történő nyomtatáshoz kialakított présekre lehet felosztani. A prés magas hőmérsékletet és a préselésre kiválasztott felülethez kellő nyomást nyújt.


Szublimációs nyomtató
A nyomtató biztosítja a magas minőségű és nagy felbontású nyomtatást. A nyomtatás során a szublimációs tinta speciális szublimációs papírra kerül átvitelre, majd a következő lépésben hő és nyomás hatása alatt kerül átvitelre a szövetre. Ennek köszönhetően beszivárog a poliészter struktúrájába. Nagyon pontos, érintésre nem érzékelhető, tartós nyomatokat hoz létre.

Szublimációs tinta
A szublimációs tinta nem más, mint adalékanyagokkal dúsított festékanyag-paszták megfelelően kondenzált vizes oldata. Főszabályként az ilyen tintákat a megbontásuk napjától számított 6 hónapon belül el kell használni, mert idővel a festék „elöregszik”. A jó festéknek intenzív és telített színe kell legyen, valamint megfelelő koncentrációban kell tartalmaznia a festékanyagot, ami biztosítja a nyomtatott felület pontos lefedését, emellett takarékosan bánva a festékkel, továbbá gazdag színskála, a papíron történő szétfolyást megakadályozó állag és gyors száradás kell jellemezze. A jó tinta költsége a szublimációs nyomtatás teljes költségének mintegy 20-30%-a.


Hőtranszfer-papír
A hőtranszfer- (vagy más néven szublimációs) papír egy 95-160 g/m2 tömegű papír, amelyet a tinta beszivárgását lehetővé tevő speciális réteggel vontak be. Számos fajta papír áll rendelkezésre – függően a várt száradási időtől, a nyomtatási technológiától (tinta vagy gél), a színek tükrözésének módjától. A4 és A3 formátumban, valamint bögrék nyomtatásához készült speciális méretezésben, illetve nagy formátumban dolgozó plotterekhez szánt tekercsekben kapható.


Szublimációs fólia
Ugyanazt a funkciót látja el, mint a szublimációs papír, vagyis a rányomtatott minta átvitelére szolgál a kütyüre. Átlátszóságának köszönhetően igen pontosan beállíthatjuk a nyomat helyzetét a terméken. A fólia A3 és A4 méretben kapható. Hátránya, hogy a fóliára készített nyomat hosszabb ideig szárad, maga a fólia pedig jelentősen drágább a papírnál.


Polimer folyadék
A polimer, vagy más néven szublimációs lakk az az anyag, amellyel lefedjük a tárgy felületét, amelyre nyomtatni kívánunk. Permetezés útján vagy hengerrel vihető fel. A nyomtatás megkezdése előtt teljesen meg kell száradnia. A polimer megfelelő felvitelétől függ a nyomat minősége és kinézete. A polimer felületének egyenletesnek, folyásoktól mentesnek és simának kell lennie.


Termikus szalag
A termikus szalag a nyomatot tartalmazó hőtranszfer-papír felragasztásához használatos a termékre, azért, hogy a papír biztosítva legyen a félrecsúszással szemben, a nyomat pedig pontosan a kívánt helyre kerüljön. Hőálló anyagból készül, ezért nem reagál a szublimációs nyomtatás közben uralkodó magas hőmérsékletre. Az átlátszó ragasztórétegnek köszönhetően a nyomtatásra szánt felületen nem hagy maga után semmilyen nyomot.


Hőálló papír
A nyomat körüli felületnek a tinta gőzei elleni védelmére szolgál. Védi a hőtranszfer-prést a tinta nem kívánatos helyeken történő ráragadásával szemben is. A hőálló papír elengedhetetlen a szövetekre, pl. pólókra vagy táskákra történő nyomtatás esetében. Ilyenkor az anyag következő rétegének védelmére szolgál a nyomat átütésével szemben.

[nie tłumaczyć tu muszę dodać zdjęcie Papier termoodporny]