Mi az a szublimáció? Ismerje meg az alapvető információkat

Lehetséges egy éles, tartós nyomat készítése, amely még hosszú használat után sem megy tönkre? Igen, sőt, mi több, ez egy aránylag gyors és könnyen kivitelezhető folyamat. Mi az a szublimáció és mi a lényege? Nézze meg a legfontosabb információkat.

Alt. javaslat: egy kutya grafika terve – mi az a szublimáció?

Alt. javaslat: egy kutya grafika terve – mi az a szublimáció?

Szublimáció – definíció

A szublimáció mint kémiai jelenség lényege egy anyag halmazállapotának szilárdról közvetlenül légnemű változása, a folyékony halmazállapot kimaradásával. A nyomdász szakmai körökben ugyanakkor a szublimáció meghatározása egy olyan transzfer-nyomtatási technológia, amely valamely grafika egy poliészterből készült aljzatra történő átvitelében áll.

Mi a szublimáció lényege?

A szublimációs módszer a nyomat anyagra történő átvitelének egyik legtartósabb módja. Az e módszerrel készült nyomat nem veszít minőségéből még számos mosást és hosszabb, intenzív használatot követően sem. Mikor alkalmazható a szublimáció? A nyomat e technikával történő elkészítéséhez egy speciális transzfer-papírra, megfelelő szublimációs festékek használatával készített nyomat, valamint egy hőprés, vagyis egy a folyamat sikeréhez szükséges összes paramétert biztosító berendezés szükséges.

 

A szublimációs festékek olyan színezőanyagok, amelyek kizárólag poliészter rostokhoz tapadnak 8minél nagyobb az anyag poliészter-tartalma, annál jobb az eredmény). A szublimáció során a nyomatot átvivő berendezés megfelelő erővel az anyaghoz préseli a nyomatot és meghatározott ideig meghatározott hőmérsékletre melegíti. Ily módon a festék halmazállapota szilárdról légneművé változik. Ugyanekkor a magas hőmérséklet hatására a poliészter rostok megnyílnak, és magukba fogadják a színezőanyagot, amely mélyen beléjük hatol, és nem csak a felszínükre rakódik le. A folyamat a hőmérséklet lecsökkenésekor véget ér. a poliészter rostok bezárulnak, benn tartva a színezőanyagot. A nyomat készen áll.

A szublimáció előnyei

szublimáció, mint nyomatkészítési mód, számos előnyt tud felmutatni. A legfontosabbak közt érdemes megemlíteni az alábbiakat:

  • aránylag gyors és könnyen kivitelezhető,
  • nem igényel nagy pénzügyi befektetést,
  • teljesen környezetbarát,
  • tartós, éles nyomatok készítését teszi lehetővé, széles színpalettával,
  • az elkészült nyomat nem tapintható ki, a színezőanyagok a textília rostjaiba hatolnak,
  • az egyetlen nyomatátviteli mód, amely teljes egészében levegőáteresztő,
  • a nyomat elkészítéséhez elegendő egy standard számítógépes program.

Szublimációs módszer – professzionális nyomtatók

Összegezve, a szublimáció a nyomatok átvitelének egy egyszerű módja, amely – megfelelően elvégezve – gyakorlatilag elpusztíthatatlan. Az ilyen típusú módszer ideálisan beválik különféle típusú céges vagy promóciós ruházat (pl. sportruházat) készítésekor. Kisebb költségvetés mellett készíthető olyan ruhanemű, amelyen bármilyen nyomat tartós, a színvilág pedig mély lesz. Ha érdekli Önt ez a nyomatkészítési technika, nézze meg megbízható szublimációs nyomtatóinkat.