Mi az a hőtranszfer? Ismerje meg az alapvető információkat

A ruhákra és tárgyakra készített, személyre szabott nyomatok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Szívesen veszik igénybe vállalkozások, saját marketing anyagok és céges ruházat készítése céljából. Így eredményesen meg lehet emelni a vállalkozás vizuális standardját és ki lehet emelkedni a versenytársak közül. A nyomatok a különböző típusú tárgyakra nagyobb gond nélkül elkészíthetők. Ebben segít a hőtranszfer. Mi ez, és hogy néz ki a nyomatok létrehozása? Alább minden információt megtalál.

Alt. javaslat: nyomattal ellátott pamutszatyrok – mi az a hőtranszfer?

Alt. javaslat: nyomattal ellátott pamutszatyrok – mi az a hőtranszfer?

Alt. javaslat: nyomattal ellátott pamutszatyrok – mi az a hőtranszfer?

Mi a hőtranszfer-nyomtatás lényege?

A hőtranszfer-technológia lényege egy előzetesen megfelelően előkészített, tetszés szerinti nyomat belesütése egy meghatározott felületbe. Ez egy speciális hőtranszfer-prés segítségével lehetséges. Ahhoz, hogy a hőtranszfer-nyomtatás eredményes legyen és sikerrel végződjön, minden nyomathoz megfelelő nyomóerőt, hőmérsékletet és melegítési időt kell hozzárendelni. E paraméterek a felhasznált anyag függvényében változnak. A nyomatok elkészítéséhez speciális hőtranszfer-fóliák használatosak. A legnépszerűbb komponensek közé tartoznak a flock (vastagabb, selymes, tapintásra szarvasbőrre emlékeztető nyomat, korlátozott színválaszték) és a flex (széles színpaletta, sima és csillogó vagy matt nyomat) fóliák, valamint a fényvisszaverő és éghetetlen fóliák.

Mik a hőtranszfer-nyomtatás előnyei?

A hőtranszfer-nyomatnak számos előnyös tulajdonsága van, amelyeknek köszönhetően oly szívesen és széles körben használják. E nyomat-készítési technika mellett szól többek közt:

  • a minta akár legapróbb elemei visszaadásának lehetősége,
  • a gyártás gyorsasága és az egyes darabok alacsony egyedi gyártási költsége, melynek révén gond és anyagi veszteségek nélkül készíthetők nyomatok tárgyakra és szövetekre, mind kis, mind nagy példányszámban,
  • nyomatok készítésének lehetősége változatos aljzatokra és anyagokra,
  • a tartós, kontúros nyomat, amely ellenálló a fakulással, kopással és repedezéssel szemben,
  • a hőtranszfer-fóliák széles színpalettája.

Milyen termékek esetlében válik be a hőtranszfer-nyomtatás?

A hőtranszfer-nyomtatás egy nagyon sokoldalú technológia, ezért a folyamat paramétereinek megfelelő beállítását követőengyakorlatilag minden felületenelvégezhető. A legtöbbször azonban céges ruházat készítésére vagy promóciós céllal alkalmazzák. A hőtranszfer-nyomat elvégezhető pólókon, kabátokon, melegítő felsőkön, de nehezebb felületeken is, mint például a sildes sapkák vagy a kesztyűk. De mindez nem a hőnyomtatás egyetlen felhasználási lehetősége. Jól beválik szövetszatyrok, törölközők vagy más, hasonló típusú kütyük készítésénél is. Szeretne többet megtudni a nyomtatási technikákról? Olvassa el a „Szublimáció vagy hőtranszfer?” című cikkünket.