A precíz vágást különösen gyakran használják reklámmal foglalkozó cégek és nyomdai szolgáltatásokat nyújtó pontok. Használják emellett ruha- és cipőipari vágószobákban, valamint flock és flex fóliavágó szolgáltatóknál és pl. öntapadós fóliák alakra vágásának folyamatánál is.

Mi az a vágóplotter?

A vágóplotter XL721 / XL1100 egy tökéletesen pontos kivágások vagy átvágások végzésére szolgáló berendezés. Grafikus programokat futtató számítógéphez kapcsolódik, amelyek lehetővé teszik a közvetlenül vektoros fájlokból történő vágást. Ezen felül a vágóplottereket bonyolult mintázatok kivágásához vagy kisebb terjedelmű munkákhoz is használják, amelyek esetében sablonok vagy mintaöntvények készítése túl bonyolult lenne, és nem lenne kifizetődő.

A plotterekkel végzett munka minden technológiája lapos és dobos berendezéseket használ, melyek a megmunkált anyag csúsztatásának tengelyében különböznek egymástól. A dobos plotterrel végzett vágás jelentős hosszúságú termékek készítését teszi lehetővé, míg a lapos plotter működésének erős korlátai vannak a megmunkálható felület tekintetében.

Fontosak a plotterek kései

A plotterben használt kés megválasztásakor elsősorban a két legfontosabb paramétert: az ofszetet és a kés szögét kell figyelembe venni. Az ofszet a kés függőleges forgási vonala és a kés csúcsa közötti távolságot meghatározó paraméter, ami nagyon fontos a hátsó kés működtetésénél. Ezt a távolságot milliméterben mérik és a meghatározott vastagságú anyag megmunkálásának lehetőségéért felel. A vágóplotterek kései esetében a piacon leggyakrabban két ofszet-szöget használnak: 45 és 60 fokosat. A kés szöge ugyanakkor az aljzat és a penge vonal közötti rés mértéke, minél nagyobb a szög, annál könnyebb és gyorsabb az akár vastag fóliák vágása. Fontos paraméter a kés nyomása is, amely különböző vastagságú és keménységű felületek vágását teszi lehetővé. A plotterrel végzett munka során így rendkívül fontos az összes paraméter esetről esetre történő, megfelelő beállítása. Csak ennek köszönhetően lesz kellően pontos az elvégzett vágás.

45 fokos plotterkések

A felx fóliához és az öntapadós fóliákhoz általában elegendő egy 45 fokos plotterkés. Ez egy univerzális kés, amellyel kis elemeket lehet kivágni. A leggyakrabban kínált kés 23 mm hosszú és 2 mm átmérőjű a rögzítése. Cementált karbidokból készül, amelyet külön edzésnek vetettek alá, ami jelentősen megnöveli működésének hatékonyságát. A termék a vágóplotterek többségében alkalmazható.

60 fokos plotterkések

A 60 fokos, 0,6 mm ofszetű plotterkések paraméterei hasonlóak a korábban említett késekéhez. A 60 fokos szög révén az ilyen típusú kések jobban elfordulnak az anyagban és kiválóan vágják a nagyobb vastagságú fóliákat. Főleg flock fólia vágásához, valamint flexből kisméretű betűk kivágásához használatosak.

A minőség számít!

A plotteres vágás egyre népszerűbb. Leginkább az innovatív vizuális reklámmódszerek teszik lehetővé széles körű felhasználásukat. Nem érdemes azonban ismeretlen és nem kipróbált mechanizmusokat és berendezéseket használni. Ha fontos számunkra a kiváló minőség és a vágás legmagasabb szintű pontossága, valamint a felszerelés megbízhatósága és hosszú élettartama, a legjobb anyagokból készült eszközöket válasszuk. A megfelelő kés megválasztása garantálja még a legbonyolultabb projekt gyors megmunkálását is.