Megszemélyesített céges kütyü, vagyis hogyan készítsünk feliratos sapkát szublimációs módszerrel?

A céges kütyük megszemélyesítése különösen fontos a belső marketingben. Egyre gyakrabban számít azonban reklámhordozó potenciáljuk a cégen kívül is. Még egy szublimációs módszerrel készült nyomattal ellátott sapka is jelentősen növelheti az ügyfelek számát a cég és termékei kifelé történő reklámozása révén, és állandó partnereket is köthet a márkához.

A szublimáció technikája új lehetőségeket nyit meg

A szublimáció egy digitális nyomtatási módszer, amely viszonylag egyszerűen létrehozható. Képek átvitelét teszi lehetővé poliészter szövetre vagy jelentős arányú poliészter szálat tartalmazó anyagokra.

A szublimációs technikák előnyei

Reklámgrafikák szublimációs módszerrel történő felvitele rendkívüli lehetőségeket nyújt, és különleges előnyei vannak:

  • a felvitt kép tartós, a szublimációnak alávetett szövet használata pedig komfortos;

  • a kép nem fakul, nem repedezik, és nem töredezik;

  • a szublimáció helye érintésre finom;

  • a folyamat nem igényel nagy pénzügyi ráfordítást, és még háztáji műhelyi körülmények közt is elvégezhető;

  • a profi szublimációs felszerelés gazdaságosan megvásárolható, és a bele fektetett források hamar megtérülnek;

  • a folyamat során feldolgozásra kerülő grafika előkészítése egyszerű, e célra egyszerű grafikai programok is felhasználhatók;

  • a szublimáció nem állít az alkotó elé korlátokat a színek vagy tónusok tekintetében.

A szublimációhoz érdemes jó felszereléssel rendelkezni

A szublimációhoz a grafikák tintasugaras nyomtatóval elkészíthetők. Határozottan jobban beválik ugyanakkor a szublimációs nyomtató, amely rendelkezik színkorrekciós vagy a képet tükörképévé elfordító funkciókkal is. A szublimációs nyomtatók különféle méretekkel is rendelkeznek, amelyeket a szublimált felület nagyságához lehet igazítani.

A szublimáció különféle anyagokon elvégezhető

A szublimációval kapcsolatban több tévhit kering. Állítják, hogy reklámanyagok gyártásához e módszer esetén kizárólag fehér textília használható. Ugyanakkor, bár igaz, hogy a fehér szín teszi lehetővé a kép valós színeinek száz százalékos visszaadását, valójában más színek is használhatók. Viszont ha a nyomatot sötét szövetre viszik fel, utólag fakítani kell őket, a felvitt szublimációs festék pedig legalább egy tónussal sötétebbek kell legyenek a valóságosnál.

A szublimációs nyomatot ugyanakkor nem szabad poliészter szál nélkül készült pamutszövetre felvinni. A pamut szublimációs sapka nem ad látványos hatást. A poliészter szálak ugyanis lehetővé teszik a színezőanyagok jó felszívódását, míg a természetes szöveteknek nincsenek olyan tágulási tulajdonságaik, amelyek lehetővé tennék a festék tartós elnyelését. Képeket lehet rájuk felvinni, azonban soha nem érhető el velük a megfelelő élesség és természetesség.

Szublimációnak a leggyakrabban sapkákat és pólókat vetnek alá

Reklámkütyük létrehozásakor a szublimációt leggyakrabban sportpólókon és sapkákon alkalmazzák. Különösen a szublimálható sapkák örvendenek nagy népszerűségnek. A tevékenység célcsoportjától függetlenül érdemes jó minőségű sapkákba – baseballsapkába, kamionos-sapkába, sildes sapkába – befektetni. Erre az áruk is ösztönzőleg hat.

A sapkák ára fontos, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a szublimáció nagy előnye akár egyedi nyomatok készítésének lehetősége is.

Szublimáció készítése sapkán

A szublimáció folyamatában fontos a tevékenység megfelelő időtartama, a munkahőmérséklet és a nyomás. A kép felvitelekor az alábbi lépések szükségesek:

  • a kép kinyomtatása szublimációs papírra;

  • a megfelelő munkaparaméterek beállítása a szublimációs berendezésen: a hőpréseket általában 180-200 fokra és 50-60 másodperces működésre állítják be;

  • alulra teflonfóliát kell helyezni;

  • a hőprésben el kell helyezni a sapkát;

  • a sapkán el kell helyezni a felvinni kívánt mintát;

  • a mintán teflonfóliát kell elhelyezni;

  • mindezt megfelelő nyomással össze kell préselni;

  • a berendezés jelzése után gyorsan és finoman le kell szedni a lapot, amelyről a minta szublimálásra került;

  • meg kell várni, amíg a sapka kihűl.

A grafikák felvitele során az anyagra a szublimációs festékanyagok az anyaghoz kötődnek. Ez a folyamat a mintának a szövethez préselése során megy végbe, mikor a színezék a hőprésben felmelegítésre kerül, halmazállapota pedig szilárdból légneműbe megy át, hozzákapcsolódva a nyitott és a színezéket megkötő szövettel. A felvitel végén a hőmérséklet lecsökken, a szövetek pedig bezárulnak, tartósan megkötve a színezéket.

A szublimáció problémái könnyen megelőzhetők

Hogy a szublimáció során ne keletkezzen elszíneződés, minden megmunkált anyagot gondosan meg kell tisztítani. A kép elmosódása megelőzhető, ha a szövetet gondosan megszárítják, mivel a színek kifakulásának hatását vagy a kép gyenge élességét az alapszövet magas nedvességtartalma okozza. A munkavégzés során óvatosan kell eljárni, és nem szabad elmozdítani a szövetet, mert akkor ún. kettős kép alakul ki. A szublimáció során a fehér felületek sárgára színeződése is előfordulhat, ami a munkahőmérséklet csökkentését teszi szükségessé. Emellett megfigyelhető a matrica kontúrjainak megjelenése is, amit a kontúrok elmosásával vagy kivasalásával, esetleg kisebb nyomás használatával kerülhetünk el.